Veelgestelde Vragen

Hoeveel tijd kost KKOS per dag?

In de klas zijn leerlingen er dagelijks tussen de 30 en 45 minuten mee bezig. Dat is te overzien, zeker wanneer je bedenkt dat KKOS vakoverstijgend is. Leerlingen werken dus niet alleen aan hun leesvaardigheden, maar ook – afhankelijk van het thema – bijvoorbeeld aan:

  • Wereldoriëntatie
  • Natuur & techniek
  • Filosofie
  • Geschiedenis
  • Biologie

Zo is onze methode eenvoudig in te passen door leraren.

Hoe ziet een maand met KKOS eruit?

Elke maand heeft één van de 5 verschillende thema’s:

  • Aarde
  • Water
  • Vuur
  • Lucht
  • Mens

Eén thema duurt minimaal 4 weken en maximaal 45 dagen. Zo geven we leraren de ruimte om de methode in eigen tempo af te werken; we snappen dat niet iedere leerkracht altijd evenveel tijd heeft.

Uitgaande van een cyclus van 4 weken, bestaat één thema uit 3 weken leren en 1 week presenteren.

Is KKOS gericht op de kerndoelen van de CITO?

Niet speciaal. KKOS is erop gericht de algemene kennis van leerlingen sterk te verbeteren, náást het verhogen van hun leesvaardigheid.

Daarbij zijn onze ambities groot: we willen de beste methode voor begrijpend lezen en kinderen helpen met een enorme vakkennis en zelfvertrouwen.

Met als resultaat? Dat ze de kerndoelen van de CITO makkelijk halen en zelfs overstijgen. Daarnaast willen we ze een flinke steun in de rug geven op weg naar het voortgezet onderwijs.

Hoe ziet een dag met KKOS eruit?

De dag is opgedeeld in de volgende blokjes:

  • De leerlingen starten iedere dag met een filmpje. Dat is de basis, waar de woorden van die dag uitgelegd worden.
  • De woorden worden minimaal 7 keer per dag herhaald, in diverse teksten en spelvormen.
  • Zijn de kinderen klaar? Dan kunnen ze nog een fysieke dagopdracht maken. Daar hebben ze ongeveer 15 minuten voor nodig. Deze opdrachten maken ze in een apart boekje, dat wij bij de methode kunnen leveren.

Zitten er toetsmomenten in KKOS?

Ja. In KKOS zit aan het begin van iedere week een basistoets om te kijken op welk niveau een kind kan werken. Dat kan van week tot week verschillen:

Iedere week heeft een ander onderwerp. Dus stel dat een kind wel veel weet over paarden, maar weinig over auto’s. Dan past de methode het niveau hierop aan. Zo wordt geen kind overvraagd, maar ook niet onderschat!

Zelfstandig werken

De instructies die bij het lesmateriaal gegeven worden zijn kort en bondig. De methode stimuleert vooral het zelfstandig werken. De leerkracht kan ‘realtime’ meekijken terwijl de leerlingen bezig zijn; hij ziet wat ze doen en hoe ze dat doen. Zo ziet hij bijvoorbeeld ook op klasniveau wat er fout gaat, zodat hij die onderdelen klassikaal kan uitleggen.

Hoe ziet een week met KKOS eruit?

De dagindeling is hierboven besproken. Daarnaast begint iedere week met een ‘startdag’. Dan maken de kinderen kennis met de onderwerpen die ze de rest van de week krijgen.

Is KKOS geschikt voor een tablet en Chromebook?

Ja. Krabbie Krab werkt uitstekend op tablets (Android én iOS) en Chromebooks. Dat geldt overigens ook voor andersoortige laptops of computers.

Wordt KKOS geleverd met koptelefoons of oortjes?

Nee, deze moeten scholen of ouders zelf aanschaffen.

Wat kost KKOS?

KKOS kost € 5,25 per kind per maand. Het dag-opdrachtenboekje kost € 4,75 per kind per themamaand. Zie specificatie.

Is KKOS ook geschikt voor thuis?

Zeker weten! Deze methode is geschikt voor alle kinderen die nieuwsgierig zijn (en dat zijn eigenlijk álle kinderen van nature). Kinderen kunnen er grotendeels zelfstandig mee aan de slag.

Ook de dagopdrachten kunnen kinderen thuis doen.

Waarborgt KKOS de privacy van leerlingen en leerkrachten?

Ja. Privacy nemen we enorm serieus. We weten dat het in het verleden flink mis is gegaan bij sommige uitgevers. Wij doen er alles aan om soortgelijke toestanden te voorkomen. Dat begint al met het zo weinig mogelijk verzamelen van persoonlijke gegevens, zowel van leerlingen als leerkrachten.

Kan ik Krabbie Krab op School gratis uitproberen?

Ja, zowel voor scholen als ouders hebben we een demo-omgeving. Wil je die inzien? Stuur dan een e-mail naar info@krabbiekrab.nl.

Staat jouw vraag hier niet tussen?

Neem dan direct contact met ons op. We staan je graag te woord.

<+31651708929> | info@krabbiekrab.nl