Hallo allemaal,

Mijn naam is Krabbie en ik ben een krab. Ja, logisch dat ik dan Krabbie Krab heet.
Die naam heb ik trouwens niet zelf verzonnen, die heb ik gekregen van Esther van Duin. Zij is kunstenares en heeft mij 20 jaar geleden gecreëerd. Ineens was ik daar! Maar ik stond niet alleen op tekening, ik speelde zelfs de hoofdrol in een heus verhaal. Veel basisschoolkinderen (900!) kwamen toen naar mij kijken en naar mijn verhaal luisteren, dus ik was al meteen beroemd in de hele omgeving. Dat is toch krabtastisch?

Maar goed… Esther van Duin is niet alleen een geweldig kunstenaar, zij heeft haar hart liggen bij het onderwijs. Ze heeft veel ervaring als invaller op basisscholen én in het voortgezet onderwijs. Daar gaf ze – en hoe kan het ook anders – tekenen, handarbeid en kunstzinnige vorming. Ik mocht ook wel eens mee naar die scholen, en daar kwamen we er samen achter hoe de kwaliteit van het onderwijs er mede voor gezorgd heeft dat het taalbegrip bij kinderen zorgwekkend is. Kinderen kennen de betekenis van zóveel woorden niet! En…. naast taalbegrip, is ook te merken dat ´kennis van de wereld´ veel aandacht nodig heeft.
Sommige kinderen weten niet eens dat spinazie gezaaid moet worden en dat het niet zomaar in de supermarkt ligt. Daar kun je wel even om lachen, maar uiteindelijk krab je je toch wel even achter de oren.

Er moet verandering komen! Want eh… dat het niveau zo beneden peil is, komt natuurlijk niet door die kinderen, hè. Daar gaat iets fout in de organisatie van het onderwijs in Nederland.
Daarom werk ik nu samen met Esther aan een prachtige methode: Krabbie Krab op School.
Met Krabbie Krab op School is een methode voor begrijpend lezen in het leven geroepen, gericht op kinderen in groep 4 en groep 5 van de basisschool. De kinderen zijn daar niet alleen bezig met begrijpend lezen, maar ook met: wereldoriëntatie, geschiedenis, biologie en aardrijkskunde en zelfs met: dichten en filosofie. Zo hebben we al die onderwerpen in één schoolvak samengeperst.
De methode is gebaseerd op bewezen theorieën. Ach, op deze website kun je álles vinden over deze vooruitstrevende manier van denken en doen.

Als jullie dit voorstelrondje helemaal gelezen hebben, zijn jullie nu tot hier gekomen. Leuk jullie te leren kennen. Ik ga vanaf deze plaats nog veel meer vertellen over het wel en wee in de wereld van het onderwijs. Er komen nog vele onderwerpen voorbij. Dat kunnen serieuze uitdagingen zijn (want ‘problemen’ kennen we niet, toch?), maar ik vind het ook leuk om te vertellen over wat er wél goed gaat! Dus, eh, nou… Jullie horen het wel, oké?
Ik moet er weer vandoor. Ik moet even iets afknippen. Ja, hoe ga ik dát nou doen…?

Tekening Emma van Duin 2020